niedziela, 15 kwietnia 2012

Vegepizza

Pizza pełna smakowitych warzywek i na dodatek bez sera? Tak, to możliwe, a do tego zajebiście pyszne!


Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- ok. szklanki ciepłej wody
- 1/3 kostki drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- opcjonalnie łyżeczka soli

Składniki na sos:

- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- odrobina wody 
- oregano
- bazylia
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie pieprz i sól
 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy na chwilę. W tym czasie do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy soli i oregano (mniej lub więcej, jak komu pasuje). Wlewamy drożdże i oliwę, wyrabiamy ciasto, dość długo, ok. 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Długie wyrabianie ciasta jest najważniejsze! Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 30-40 min. w ciepłym miejscu.

W tym czasie możemy przygotować sos. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy w miseczce z wodą, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami dla otrzymania konsystencji sosu. :)

Po wyrośnięciu, ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę no i wałkujemy na płaskiego placka!

Placka smarujemy wcześniej przygotowanym sosem i nakładamy na wierzch dowolne składniki: cebulę, oliwki, pomidory, kukurydzę, paprykę, pieczarki, tofu, bakłażany, cukinie, brokuły... Warto na sam koniec posypać całość oregano.

Pieczemy w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 25-30 min.

Jemy i cieszymy się. ;)

Pozdro!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz