sobota, 21 kwietnia 2012

Pieczywo Part 1 - Bułki

Ostatnio rzadko kupuję pieczywo w sklepie, a to dlatego, że wolę samemu upiec pyszny chleb na zakwasie, albo bułeczki na drożdżach. Nie zajmuje to dużo czasu, a przyjemność płynąca z przyrządzenia i zjedzenia własnego pieczywa jest ogromna! Dzisiaj prosty przepis na pszenno-kukurydziane bułeczki, za tydzień postaram się wrzucić dokładny przepis na chleb razowy na zakwasie.

Ciasto na bułeczki jest bardzo podobne do ciasta na pizze. :)

Składniki na 9 bułeczek:

- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej
- szklanka ciepłej wody
- 1/3 kostki drożdży
- garstka siemienia lnianego/sezamu/słonecznika
- pestki dyni do ozdoby
- opcjonalnie łyżeczka soli

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy, odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy ziaren i soli, mieszamy na sucho. Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za suche, dodajemy wody, jeżeli za mokre - mąki. Ciasto wyrabiamy dość długo, ok. 10 min. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. W tym czasie robimy sobie herbatę, czytamy książkę, albo sprawdzamy fejsa. ;)

Kiedy ciacho już wyrośnie, wyrabiamy je przez chwilę i dzielimy na 9 części (równie dobrze można zrobić sobie sześć większych - jak kto woli). Z każdej części ciasta formujemy małe bułki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułek smarujemy odrobiną wody i posypujemy pestkami dyni, następnie pozostawiamy je na ok. 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Kiedy bułeczki zwiększą około dwukrotnie swoją pierwotną wielkość wkładamy je do piekarnika na 20-25 min (aż się zarumienią!).

Po upieczeniu dzielimy się tym dobrem z innymi, np. podczas wspólnego śniadania, albo kolacji. :)

Trzymajta się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz