sobota, 14 kwietnia 2012

Prosty sos curry z soczewicą

Jestem wielkim miłośnikiem kuchni indyjskiej, dlatego też często przygotowuję potrawy na tzw. masali, czyli krótko smażonych na oleju przyprawach. Dzięki temu potrawy są bardziej aromatyczne.

Dzisiaj szybki i prosty w przygotowaniu sos z soczewicy na popularnej mieszance przypraw curry.

Składniki dla 2-3 osób:

- cebula
- spora marchew
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy (nieugotowanej)
- 0,5 szklanki wody
- łyżka curry
- odrobina oleju
- świeża natka pietruszki

Soczewicę myjemy w zimnej wodzie 3 razy (aby pozbyć się zanieczyszczeń), odcedzamy. Kroimy na drobno cebulę. W średnim garnku rozgrzewamy trochę oleju (3-4 łyżki), dorzucamy curry, smażymy kilka sekund (dosłownie! 3-4 sekundy, aby nam się nie spaliło curry), wrzucamy cebulę i na małym ogniu przysmażamy kilka minut. Trzemy marchew na tarce o dużych oczkach, dorzucamy do cebuli, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż soczewica wchłonie całą wodę (można odrobinę dolać, jak będzie za mało). Na końcu dodajemy świeżej natki pietruszki.

Podajemy z kaszą/makaronem/ziemniakami (jak na zdjęciu).

Aha, oczywiście można doprawić sos solą i pieprzem - osobiście nie korzystam z tych przypraw. :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz